Ouder volwassenen (70 jaar en ouder)
De oudere volwassenen van nu is gezonder, welvarender, zelfbewust, zelfkiezend en neemt langer deel aan het arbeidsproces. Om in de running te blijven, gebruikt u uw levenservaring misschien in het doen van vrijwilligerswerk. U weet dat goede zelfzorg, voldoende bewegen en zo lang mogelijk actief blijven, helpen bij het gezond ouder worden. Een gezonde mond hoort hier ook bij. Wie een gezonde mond heeft, heeft geen pijn of ontstekingen, kan beter eten, ziet er verzorgder uit en heeft minder last van een slechte adem.
Ook de relatie tussen de mondgezondheid en ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten is reeds lange tijd bekend.
Verzorging van uw eigen tanden
Tegenwoordig is het heel normaal om op oudere leeftijd nog eigen tanden en kiezen te hebben. Misschien niet het gehele gebit maar wel een gedeelte ervan. Om uw mond optimaal gezond te houden, is het verstandig om:
- Elke dag twee maal te poetsen met een tandenborstel en fluoridetandpasta. Het kan zijn dat tandenpoetsen wat moeilijker wordt, door bijvoorbeeld stijve handen. Een elektrische borstel kan hier uitkomst bieden, omdat u dan zelf minder druk hoeft uit te oefenen en uw handen vrijwel stil kan houden.
- Ook is het belangrijk om tussen de tanden te reinigen met een tandenstoker of flossdraad of rager. Informeer bij uw mondhygiënist of tandarts welk middel voor uw mondsituatie het meest geschikt is.
- Een aanvulling op het poetsen is een fluoride mondspoelmiddel, zeker wanneer het poetsen minder gemakkelijk gaat.
- Bepaald medicijngebruik kan leiden tot een droge mond en snellere aantasting van het glazuur. Geregeld de mond spoelen met water kan hierbij helpen. Hiernaast zijn er ook middelen op de markt om een droge mond te verminderen.
- Het suikergebruik in uw voedsel kunt u beperken. Probeert u eens thee of koffie zonder suiker, of drink meer water in plaats van sappen en limonade.
- Eet en drink niet vaker dan 7 keer per dag. Dit is inclusief de drie maaltijden.
- Elk half jaar het gebit laten controleren door uw mondhygiënist of tandarts om problemen vroegtijdig te signaleren.
Verzorging van uw volledige of gedeeltelijke gebitsprothese (kunstgebit)
In Nederland draagt ongeveer driekwart van de ouderen boven de 65 jaar een gedeeltelijke of volledige gebitsprothese (frameprothese of kunstgebit).
- Etensresten en tandplaque blijven gemakkelijk op en onder de prothese zitten. Spoel daarom de prothese na elke maaltijd met water en reinig de prothese tweemaal per dag.
- Voor het reinigen van de prothese kunt u het beste een protheseborstel gebruiken van Lactona of Oral-b en gewone zeep, zoals afwasmiddel of groene zeep. Gebruik geen tandpasta of reinigingstabletten, dit schuurt te veel.
- Een prothese is breekbaar. Vul daarom voor de zekerheid een wasbak met water, zodat de prothese in het water valt als deze uit uw handen glipt.
- Voor uw mond is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen om drukplekken te voorkomen en het slinken van de kaak te doen verminderen. U kunt de prothese het beste bewaren in een bakje met een paar druppels water. Let op: u hoeft geen producten te gebruiken zoals een kunstgebittablet of bruistablet.
- Ook de mond zonder prothese dient elke dag gereinigd te worden om ontstekingen van het slijmvlies en mondschimmels te voorkomen.
- Kalkaanslag krijgt soms toch te kans om te hechten aan de prothese. Leg hiervoor de prothese in een bakje water met een scheutje huishoudazijn. Vervolgens is de kalkaanslag met de protheseborstel weg te poetsen.
Wilt u meer informatie omtrent uw mondgezondheid in relatie tot uw algemene gezondheid? Bel dan 0481-350076 voor een afspraak. Wij geven persoonlijk advies voor een zo optimaal mogelijk gezond gebit en begeleiden u graag hierin.