Midden volwassenen (40-70 jaar)
Voel je jezelf ook jong, krachtig, energiek en fit? Als midden volwassenen sta je midden in het leven. Misschien heb je wel kinderen en geniet je van het ouderschap. Je hebt vrienden om je heen en collega’s op je werk. Het gaat je voor de wind, je hebt je eigen levensstijl ontwikkeld en je eigen leven georganiseerd. Je doet aan beweging of sport en probeert zo goed en kwaad als het kan gezond te leven.
Bij gezond leven hoort ook een gezonde mond. Een gezond gebit in een gezonde mond is van groot belang voor het dagelijks functioneren en het welbevinden van mensen.
Fysieke aspecten (het kauwen, het spreken en de mimiek) bepalen de functionaliteit van een gezond gebit in een gezonde mond. Ook psychische (zelfwaardering) en sociale (relatie tot anderen) aspecten zijn hierin van belang. Kijk maar naar de groeiende zorg gericht op de esthetiek. Het eigen gebit zorgt hierin het best voor de optimale functionaliteit.
Mondgezondheid in relatie tot de algemene gezondheid
Hoewel de mond in de context van gezondheid en zorg vaak los van het lichaam wordt beschouwd, is de mond natuurlijk een integraal onderdeel ervan. Het is dan ook geen verrassing dat gezondheidsproblemen zoals infecties, stress en chronische ziekten leiden tot klachten in de mond.
Naast de directe gevolgen van mondziekten zijn er minder voor de hand liggende interacties waar op dit moment relatief veel aandacht voor bestaat.
- Bepaalde ziekten, zoals diabetes mellitus, leiden tot een hoger risico op ontstekingen van het tandvlees en het kaakbot (=parodontitis). Het vóórkomen van parodontitis is op zijn beurt bij diabetici in verband gebracht met het moeilijk onder controle krijgen van de bloedsuikerspiegel.
- Er is een groeiende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur die de rol van parodontitis als onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten onderzoekt.
Zelfzorg
Omdat bij volwassenen de slijtage aan het gebit en aan de omliggende weefsels met de leeftijd toeneemt, is preventieve mondzorg, juist gericht op de zelfzorg, onvermijdelijk. Een goede verzorging van het gebit voorkomt gaatjes en tandvleesontstekingen en bestaat uit :
- tweemaal daags zorgvuldig tandenpoetsen met fluoride tandpasta,
- het dagelijks reinigen, bij voorkeur ’s avonds, de ruimte tussen je tanden en kiezen met tandenstokers of flossdraad of ragers,
- het aantal eet- en drinkmomenten beperken tot 7 per dag.
Aanvullende preventieve zorg
Mondhygiënistenpraktijk Elst geeft op deze zelfzorg aanvullende preventieve adviezen en behandelingen op basis van individuele behoeften en bestaan uit een samenhang van activiteiten:
- Regelmatige screening: het periodieke mondonderzoek waarin gekeken wordt naar het risico op het ontstaan van afwijkingen en eventuele tekenen van afwijkingen. Het is de bekende ‘halfjaarlijkse controle’. Individueel kan de frequentie afgestemd worden op basis van een inschatting van het risico op het ontstaan van afwijkingen.
- Professionele preventie: zoals verwijdering van tandsteen, sealing, fluoride-applicatie bij een hoog risico op het ontstaan van gaatjes, voorlichting en instructie.
- Ondersteuning: instructies die worden gegeven over mondhygiëne en voeding, maar ook het helpen gedrag te veranderen of vast te houden.
- Curatie: het behandelen van gingivitis en parodontitis.
Mondhygiënistenpraktijk Elst: aanvullende preventieve zorg voor een leven lang een gezond gebit.