Header afbeelding
Welkom bij Mondhygiënistenpraktijk Elst

Specialist in mondgezondheid

Mondhygiënistenpraktijk Elst is uw mondhygiënist in Elst voor uitstekende mondzorg. Goede mondverzorging is belangrijk voor een stralende lach en voor uw algehele gezondheid. Kwaliteit en persoonlijk contact staan bij ons centraal. U bent van harte welkom. U kunt rekenen op onze deskundigheid en ervaring. Elk lid van ons team is uitstekend geschoold en heeft zijn/haar eigen taken. Onder ‘Team’ stellen onze collega’s zich aan u voor. Ter preventie van gaatjes en andere aandoeningen kunt u altijd bij ons terecht voor advies. Wij adviseren en begeleiden u graag om te zorgen voor een goede mondgezondheid. Onze mondhygiënisten en preventieassistent helpen u bij het gezond houden van uw mond en kunnen u altijd voorzien van de nodige tips.

Baby’s, peuters, kleuters (0-6 jr)

We kennen het allemaal wel, zeker als ouder: een baby met rode wangen, wat huilerig, lichte verhoging, speeksel uit de mond… misschien het eerste tandje dat er aan komt? Of mijn kind vindt het heerlijk met de fopspeen of de duim in de mond, maar wanneer wordt dit schadelijk voor de ontwikkeling van het gebit? En nog belangrijker: hoe leren we de fopspeen en of het duimzuigen weer af. Of spannend, de eerste wiebeltand…. moet mijn kind sterk zijn en de tand er zelf gewoon uithalen of juist laten zitten? Wat kan en mag ik doen als ouder? Welke invloed heeft snoep en het eten van bv fruit en drinken van ice-tea of yoghurtdrank op de tanden van mijn kinderen? Dit zijn allemaal voorbeelden van vragen die ouders tegenkomen in het opgroeien van het kind.

Het 1e bezoek aan mondhygiënist of tandarts

heeft in het begin (vanaf 2 jaar) vooral als doel kennismaken. Voor volwassenen is een bezoek aan de mondhygiënist misschien heel vanzelfsprekend, maar voor een kind is het een hele belevenis, die behoorlijk wat indruk kan maken. Als een kind op een aangename manier kennis kan maken, zal een bezoek aan de mondhygiënist later behoren tot een vanzelfsprekende verzorging.

Tandenpoetsen = voorkomen van gaatjes

Nog steeds blijkt een groot deel van de Nederlandse jeugd te maken hebben met (de gevolgen van) cariës. Het blijft daarom van belang dat de jeugdgezondheidszorg, tandartsen, mondhygiënisten en andere zorgverleners zich inspannen om de mondgezondheid van de jeugd en jongvolwassenen in Nederland te waarborgen en te bevorderen (Signalement Mondzorg 2013).

Goed tandenpoetsen is, naast met mate snoepen en niet teveel tussendoortjes eten en drinken, de belangrijkste maatregel om tandbederf te voorkomen.

Daarom is het verstandig om als ouder meteen vanaf de doorbraak van het eerste tandje te beginnen met tandenpoetsen. Dit is om het kind zo vroeg mogelijk aan het poetsen te laten wennen. Een kind dat van jongs af aan gewend is aan poetsen, zal later ook minder snel problemen hebben met tandenpoetsen.

Vanaf 2 jaar is het goed kinderen zelf hun tanden te laten poetsen, zodat ze het ook leren. Het begin is een gewenningsfase. Het poetsen hoeft niet gelijk helemaal perfect te gaan. De aanwezigheid van de fluoridetandpasta in de mond is al erg belangrijk. De fluoride in de tandpasta zorgt namelijk voor verdere uitharding van het glazuur van de pas doorgekomen tanden en kiezen. Gebruik tandpasta voor kinderen tot ong. 6 jaar met een verminderde concentratie fluoride, zodat doorslikken van de tandpasta niet erg is. Langzamerhand zal het tandenpoetsen steeds beter en makkelijker gaan. Omdat de fijne motoriek nog niet optimaal is, is het goed om als ouder 1 keer per dag na te poetsen.

Het wisselgebit

Een spannende periode voor de kinderen is het wisselgebit. Komt er wel een nieuwe tand of kies in de plaats voor de oude? Bestaat de tandenfee echt? Deze vragen houden kleuters in hun fantasie bezig.

Voordat het wisselen begint liggen de blijvende tanden en kiezen al een tijdje klaar in de kaak onder het melkgebit. Ze worden al eerder gevormd. Als het wisselen begint groeien ze omhoog richting de melktand of kies.

Het doorkomen van de tanden of kiezen kan een kind soms ongemak en pijn geven. Soms komt een melktand of -kies snel los, maar het kan ook zijn dat hij nog een tijdje half blijft vastzitten. Een kind loopt dan een tijdje met een “wiebeltand” rond. Dit kan pijn geven en kinderen kunnen hiervan extra last hebben bij het eten en poetsen. Als ouder kunt u daarom op die plek extra voorzichtig poetsen.

Wist u als ouder dat tandheelkundige preventieve behandelingen bij een mondhygiënist vergoed worden vanuit de basisverzekering?

Vindt u het belangrijk dat uw kind een leven lang een gezond gebit houdt? Hebt u vragen omtrent voeding, gedrag en gezondheid, maak dan een afspraak via info@mhp-elst.nl of 0481-350076.